Bemutatkozás (2018.02.25)

TISZTELT VÁSÁRHELYI POLGÁROK!

Dr. Márki-Zay Péter vagyok, 46 évvel ezelőtt születtem Hódmezővásárhelyen, és bár évekig éltem más városokban és országokban, mindig vásárhelyi maradtam. Szülésznő feleségemmel hét gyermekünk van, akiket szeretetben nevelünk. Közgazdasági, villamosmérnöki és történelem-tanári tanulmányaim után a Pázmány Péter Katolikus Egyemen gazdaságtörténetből doktoráltam. Angolul, németül és franciául beszélek.

Világlátás szándékával Kanadában, majd az Egyesült Államokban éltünk családommal, ahol marketingesként dolgoztam. Itt a helyi közösség vezetőinek felkérésére egy éve keresztül támogattam fiatalok képzését, helyi vállalkozások felfuttatását és nagyobb vállalkozások régióbeli letelepedését a munkaerőfejlesztési felügyelőbizottságban. 2009-ben települtünk haza Hódmezővásárhelyre.

A hazaköltözés után Szegedre jártam át dolgozni az áramszolgáltatóhoz, ahol előbb stratégiai tervezéssel, majd az ügyfélszolgálat vezetésével bíztak meg. 2009 és 2014 között a Szegedi Tudományegyetem nonprofit és üzleti marketing tárgyakat tanítottam, trénerként nonprofit szervezetek vezetőit is oktattam, továbbá rendszeresen adtam üzleti tanácsokat helyi vállalkozásoknak. Mindemellett a Bethlen Gábor Református Gimnázium Szülői Munkaközösségének elnökeként, valamint a Szent István Király Plébánia egyházközösségében az egyháztanács világi elnökeként vállaltam közösségi munkát.

Az elmúlt években többen megkerestek már, hogy induljak el polgármesterjelöltként, de akkor ezt még nem vállaltam. Most hosszú mérlegelés után lelkiismereti okokból úgy döntöttem, hogy vállalom a megmérettetést a február 25-i időközi polgármester-választáson független jelöltként. A Fidesz korlátlan hatalma eddig nem tapasztalt korrupciót és megfélemlítést eredményezett városunkban, amit keresztény emberként már nem nézhettem tétlenül. Nyolcéves kisfiamnak így magyaráztam el, miért is vállaltam a jelöltséget:

“Tudod, ez olyan, mint amikor az osztályban van egy nagyobb rossz gyerek, aki sorra veri a kisebbeket és elveszi az uzsonnájukat. Ha csak az egyik vagy egy másik tiltakozik, rendre megveri őket. Most apa ki fog állni és elmondja, hogy ez nem helyes. Lehet, hogy megvernek. De az is lehet, hogy a kicsik most végre mind felállnak, és együtt elzavarják a rossz gyereket.”